Als u uw koelkast te lang niet schoonmaakt, zult u merken dat er allemaal vieze luchtjes uitkomen. Daarbij is het zo dat een koelkast zuiniger werkt als u zorgt dat deze goed schoon is. Het is dus zaak dat u uw koelkast vaak genoeg voorziet van een grondige schoonmaakbeurt. We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.
Benodigdheden
- Afwasmiddel
- Water
- Doekje
- Theedoek
- Stofzuiger met zachte borstel
- Kunststof ijskrabber
Stap 1
Ruim uw koelkast leeg. Op deze manier kunt u bij alle hoeken en gaten en weet u zeker dat u bij het schoonmaken van uw koelkast niets vergeet.
Stap 2
Maak een sopje van het afwasmiddel en het water en neem de binnenkant van de koelkast goed af. De roosters, binnenwanden en losse bakken zijn heel belangrijk om schoon te maken. De losse onderdelen kunt u eventueel in uw afwasmachine stoppen. Vergeet ook de afsluitrubbers niet goed schoon te maken!
Stap 3
Maak de binnenkant droog met een schone, droge theedoek. Vervolgens neemt u de buitenkant van de deuren af met een doekje. Ook dit droogt u weer met de theedoek.
Stap 4
Als u een losse, niet-ingebouwde koelkast heeft, is het belangrijk om de achterkant stofvrij te houden. Daar gaat ongemerkt erg veel stof zitten en dat kost stroom: het koelingsmechanisme moet harder werken als de achterkant stoffig is. Het is helemaal niet moeilijk om de achterkant schoon te maken: pak een stofzuiger met een zachte borstel en ga hiermee over de achterkant. U zult zien dat het stof binnen een mum van tijd verdwenen is.
Stap 5
Als u een stofzuiger met een ingebouwd ijsvak heeft, is het belangrijk om van tijd tot tijd het overtollige ijs te verwijderen. Dit ijs zorgt er namelijk voor dat uw producten minder snel gekoeld worden, en het ijsvak dus harder moet werken: dit kost meer stroom! Om het ijsvak ijsvrij te maken probeert u met een kunststof ijskrabber het ijs weg te halen. Mocht u zoveel overtollig ijs in uw ijsvak hebben, dan zult u het ijsvak even uit moeten schakelen door de stekker uit de koelkast te trekken. Hierdoor wordt de koelkast niet meer gekoeld en zal het ijs vanzelf smelten.
Tips
- Als u uw koelkast leeghaalt, kijkt u dan meteen even naar de houdbaarheidsdatum van verschillende producten. Waarschijnlijk zitten er wel producten tussen die over de datum zijn en deze kunt u dan meteen weggooien.
- Het is slim om uw vriesvak schoon te maken als het buiten vriest. U kunt uw ingevroren producten dan buiten neerleggen. Op deze manier blijven ze ingevroren en hoeft u dus niets weg te gooien.
- Heeft u uw koelkast helemaal schoongepoetst, maar zijn de vieze geuren nog steeds niet weg? Door een geurvreter in uw koelkast te leggen zullen de luchtjes binnen de kortste keren verdwenen zijn. Dit zijn enkele voorbeelden van geurvreters:
- Witte boterham
- Schotel bakpoeder
- Aantal ongebruikte koffiepads
- Oude, droge koffieprut
- Halve appel
- Halve aardappel in een bakje limonadesiroop
- Droge theezakjes